Samenlevingscontract

Gaat u samenwonen, maar bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u het beste een samenlevingscontract door de notaris laten opstellen. Wij helpen u graag vanuit ons notariskantoor, gevestigd in het monumentale centrum van Middelburg.

Wilt u een aantal zaken goed voor elkaar regelen? Dan kunt u deze afspraken door een notaris op papier laten zetten in de vorm van een samenlevingscontract. Op ons notariskantoor hebben wij veel ervaring met het opstellen van de samenlevingscontracten. U bepaalt uiteraard zelf wat er in uw samenlevingsovereenkomst komt te staan, maar vanzelfsprekend adviseren wij u daarbij. Op deze manier weet u dat alles wordt geregeld zoals u dat samen wilt. Mocht uw relatie eindigen, dan heeft u alvast geregeld wat er in dat geval moet gebeuren. Op dat moment kan het immers zo zijn dat u niet veel meer met elkaar te maken wilt hebben, laat staan zaken samen wilt regelen.
 

Als u geen samenlevingscontract hebt

Als u geen samenlevingscontract hebt en een van u overlijdt, kunt u voor een grote verrassing komen te staan. Zonder testament erft u namelijk niets van elkaar, zelfs niet als u al vele jaren met elkaar samenwoont. De wet heeft voor deze situatie niets geregeld. Wanneer u geen kinderen hebt, gaan al uw bezittingen naar uw familie en niet naar degene met wie u lief en leed hebt gedeeld. Uw partner krijgt gewoonweg niets. Tot deze bezittingen behoort overigens ook de helft van de bezittingen die u samen had, dus bijvoorbeeld ook uw huis! Misschien moet u zelfs uw huis verkopen omdat de erfgenamen van uw partner anders hun erfbelasting niet kunnen betalen. Heeft u wel kinderen, dan krijgen de kinderen alles en de partner niets. Ook dit kan wellicht niet de bedoeling zijn geweest en later mogelijk tot conflicten met uw kinderen leiden.
 

Afspraken samenlevingscontract

In een samenlevingscontract regelt u met uw partner welk deel van het geld en de goederen van u samen zijn en wat er bijvoorbeeld met uw huis en uw pensioen moet gebeuren als u uit elkaar gaat of één van de twee komt te overlijden. In een samenlevingscontract kunt u bijvoorbeeld afspraken met elkaar maken over:

  • Verdeling van bezittingen als u uit elkaar gaat.
  • Van wie welke bankrekeningen zijn.
  • Verdeling kosten van bijvoorbeeld wonen en boodschappen.
  • Verdeling kosten verzorging en opvoeding van eventuele kinderen.
  • Mag uw partner bij uw overlijden de gemeenschappelijk bezittingen houden?

U mag met meerdere personen tegelijk een samenlevingscontract aangaan bij de notaris.
 

Samenlevingscontract opstellen

U kunt dus samen een samenlevingsovereenkomst opstellen of een contract laten maken bij ons. Let er op, dat een samenlevingscontract, opgesteld door een notaris, verplicht is wanneer u bijvoorbeeld partnerpensioen wilt ontvangen. Voor het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst bij de notaris is het verder belangrijk dat u allebei ouder dan 18 jaar bent.

Meer weten?